2010. február 17., szerda

Zöldséges lasagne

Ez is bécsi élmény. Ott elkövették a legdurvább hibát: szarrá főzték a tésztát. Tőlem megtudod, hogy lehet ezt elkerülni: nem kell megfőzni.

Túrtam egy picit a bó't mirelitpultjában, amíg nem leltem valami korrekt zöldségkeveréket. Nem volt olcsó, de fizetés után pár nappal ezt ki nem szarja le? A szekrényben már fél éve aszalódtak némi lazannyalapok, hűtőben sajt, tejszín... szóval minden adott.

A legfontosabb a cseréptál. Amióta kaptunk új sütőt, ez állandó tettestárs a konyhában. Eddig is ott volt, csak a régi sütőbe nem fért bele. Szépen be kell áztatni, hogy felszívja a begye a vizet. Aztán kikenni vajjal, hogy jobban csússzon.

Míg ázik a cserép, a mirelit zöldség párolódjon fazékban fokhagyma, bors és egyéb válogatott főszerek társaságában. A párolási folyamat vége felé kapjon egy kevés vizet.

A cserépbe teríts le egy adag tésztalapot. Vékonyka réteg zöldség rá, majd tészta, megint zöldség, ésígytovább. Tetején tészta legyen.


Serpenyőben készüljön tejszínes sajtmártás, és reszelj sajtot. Itt hiba történt, ezt a kényes műveletet apámra bíztam, ki laza mozdulattal reszelte le a fél ujját, összevérezve a drága Grana Padanót. De kezed ne emeld a te atyádra még ha csúnya dolgot művel is, hanem lássad el az ő sebét betadinnal, hadd üvöltsön...

A mártást öntsd a cserépre, és spaknival oszlasd el, mint jó kőműves a padlopont.

A másik megoldás a paradicsomos mártás, ez esetben a reszelt sajt kerüljön a zöldségrétegekre. A paradicsomot szintén lapáttal egyengesd, és szórd meg lazán zsemlemorzsával. Ennek ízbeli értéke pontosan epszilonra van a nullától, ellenben vizualice jól néz ki.

150 fokos sütőbe vele, úgy egy órára.

A kész terméknek lesznek részei, hol a tésztát nem járja át a víz kellőképpen. Ez olyan vegetáriánusoknak jó, akik meg akarják tapasztalni a szalonnabőrkerágás taktilis élményét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése