2010. január 31., vasárnap

Gnocchi

No, ez a trükk a "Nélkülözhetetlen Tésztakönyv"-ből van, szóval jogdíjat majd oda. Persze komoly upgrade történt készítés közben...

Tehát fogod a krumplit, villával megszurkálod (feszültséglevezetésnek se rossz) és úgy ahogy van becsapod a sütőbe, 200 fokra, 1 órára. Vagy megpucolod és kicsit átfőzöd hogy megpuhuljon. Ez esetben némi vizet szív fel, ami miatt több liszt kell. Szabadidődben kiszámolod melyik kerül többe: az egy óra sütögetés vagy a plusz 5 deka liszt.

Na, lényeg hogyha annyira lehűlt hogy hozzá tudsz nyúlni, akkor megkopasztod a krumplit. Így is forró. Aztán liszttel elkeverve tésztát gyártasz belőle.

Itt jön az upgréd: fokhagymapor, petrezselyem, só, bors, fél csirke szecskázva, meg amit el bírsz képzelni hogy jó lehet bele. Lényeg hogy száraz legyen mert a sok liszt elnehezíti a cuccost.

Ruganyos tésztát nyomkodsz, majd kb másfél centi vastag hurkákat sodorsz - a könyv 2,5 centit mond, de nem vibrátort gyártunk tiniknek, hanem kaját. Pláne hogy ezt felkarikázod. És úgy meg ugye... nem persely...

Na szóval ez után jön a formázás, amiről az összes szakirodalom kussol, mint Hagyó Miklós a kombinétenderről.
1. Tehát fogsz egy villát, és egy szelet masszát a vágási él mentén ráfektetsz a rácsos részre.
2. Hüvelykkel gyengéden ellapítod, majd
3. a villa végétől befelé egy laza mozdulattal összehajtod (a laza mozdulat úgy 40 darab után megjön).

Végeredményül szép, kicsit ovális gombócot kapsz, melynek bő félkerületét csíkok borítják a villa jóvoltából, másik oldalról meg pikáns hosszanti vágás lesz.

Kicsapod szikkadni.

Míg szikkad, megcsinálod a mártást (négysajt, paradicsom).

A kis bigyókat forró vízbe rakod, amelynek tetejére 2-3 perc alatt feljönnek. Lehalászod, mártás rá, zaba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése